Türkçe   |   English
product5797beluga mercimek.png
product5797beluga mercimek.png

Diresa Beluga Mercimek

Referans Kodu: 001-98065 

Menşei: Türkiye
Ambalaj şekli: Kapaklı pet kavanoz
Gramaj: 500 gr.
Koli içi adedi: 12

  • Detay

 

Diğer bir adı Kara Mercimek ismini Beluga havyarına benzerliğinden almaktadır:

 
  • Lif bakımından güçlü olan bir besin kaynağıdır.
  • Diğer mercimek çeşitlerine göre daha küçük, parlak siyah yüzeyleri olan ve sert bir bakliyattır.
  • İçerdiği düşük yağ oranından dolayı kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır.


Kulanılan yemekler:
 
  • Meze
  • Çorba
  • Salataların içerisine de katılabilmektedir.


Pişirme süresi ve şekli:
 
  • Yeşil ve kırmızı mercimeğin pişme süresine göre çok daha kısa sürede pişebiliyor.

İlgili resim


Kara Mercimeğin Faydaları Nelerdir:
 
  • Antosiyanin maddesini içermektedir, kanser hastalıklarını önlemede çok faydalı
  • Antioksidan görevini üstlenmektedir
  • Diğer mercimek çeşitlerine göre yüksek miktarlarda barındırdığı proteinler, vitamin ve mineraller dışında,  fosfor, folik asit ve demir içermektedir.
  • Karbonhidrat kaynağı vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin devamını sağlamaktadır.
  • Diyabet hastalarında meydana gelen hipoglisemi ya da insülin direnci açısından oldukça yararlıdır.
  • Kolesterol seviyesini düşürdüğünden dolayı meydana gelebilecek kalp hastalıklarının riskini de en aza indirmektedir.  Düşük kalori içermesi ve tam bir karbonhidrat kaynağı olduğu için kilo kontrolünün sağlanmasında çok faydalıdır. Vejetaryenler ve veganlar açısından en önemli protein kaynağıdır.
  • Metionin ve bütün temel aminoasitleri de içermektedir.
  • Yaklaşık bir fincan kara mercimek tüketimi 170 kalori içermektedir.


YEMEK TARİFLERİ

Beluga Mercimeği Salatası

beluga mercimek salatası ile ilgili görsel sonucu

Malzemeler:
 
  • 1 su bardağı Beluga mercimeği
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 3 su bardağı su (haşlamak için)
  • İsteğe göre dereotu
  • 8-9 yaprak marul
  • Tuz
  • 1 adet havuç
  • Zeytinyağı
  • 5-6 dal taze soğan
  • Nar ekşisi


Yapılışı:
 
  1. 1 su bardağı mercimeği orta boy bir tencereye alın. Üstüne 3 su bardağı su ekleyin ve orta ateşte su kaynadıktan sonra 10 dakika haşlayın.
  2.  Pişen mercimekleri süzün ve sudan geçirin ve süzülmesi için kenara alın.
  3.  Yıkayıp fazla suyunu aldığınız yeşillikleri ince ince doğrayın.
  4.  Havucu rendeleyin ve tüm malzemeyi salata kasesinin içine alın.
  5.  Bir kase içinde nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu iyice karıştırın.
  6.  Salata sosunu salataya ekleyin ve karıştırarak servis yapın.
  7.  



Beluga Mercimeği Piyazı


beluga mercimek piyazı ile ilgili görsel sonucu



Malzemeler:
 
  • 2 su bardağı haşlanmış Beluga mercimek
  • 3~4 sarı çeri domates
  • 1 dolmalık kırmızı biber
  • 1 dolmalık yeşil biber
  • 1 domates
  • 5~6 dal reyhan
  • 4~5 dal taze nane
  • 4~5 dal Frenk soğanı

Sosu için:
 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı koruk ekşisi
  • Tuz

Üzeri için:
 
  • Tulum peyniri

 Hazırlanışı:

Haşlanmış Beluga mercimeği geniş bir kaba alın. Küp doğradığınız biberler, domatesler ve ince kıydığınız yeşillikleri ilave edip karıştırın. Sosu için gerekli olan tüm malzemeyi bir kasede karıştırıp piyazın üzerine gezdirin. Tulum peyniri ile süsleyerek servis yapın. 

 

 
Marine Karidesli Beluga Mercimek Salatası


beluga lentil salad with shrimp ile ilgili görsel sonucu


Malzemeler:
 
 -400 g havyar mercimek veya Beluga mercimek
- bir demet de taze kişnişi
- bir büyük çorba kaşığı çörek otu tohumu
- tuz ve karabiber
-1 kırmızı soğan
-1 küp bulyon
-kekik, maydonoz ve defne yaprakları
-4 çorba kaşığı zeytinyağı
-2 çorba kaşığı beyaz balzamik sirke
-20 adet pişmiş, büyük ve taze karides
 
Yapılışı:

Daha önce durulanmış mercimekleri, soyulmuş ve yarıya kesilmiş kırmızı soğanı, büyük miktarda  tuzlu suda pişirin. İçine 1 küp bulyon, kekik, maydonoz ve defne yaprakları ekleyin. Yaklaşık 25 dakika bekleyin, tadına bakın, mercimekler gevrekliğini kaybetmemeliler. Süzüp soğuk su ile durulayın.
Soğan ve kekik, maydonoz ve defne yapraklarını çıkarın. Karideleri soyun, kişniş, yeşil limon suyu, tuz ve biraz karabiberle, çörek otu tohumunu marine edin. Streçleyip buzdolabına atın. Mercimekleri  biber, yağ ve beyaz balzamik sirke ile hazırlayın.
Mercimeğe bir tabağın üzerinde servis yapın, kıyılmış karidesleri ortasına yerleştirin. Afiyet Olsun. 
 

Beluga Firik Pilavı
 
-1/2 çay bardağı siyah mercimek
-1 çay bardağı bulgur
-1 çay bardağı firik bulguru
-1 orta boy soğan
-1/2 çorba kaşığı salça
-1 adet bulyon
 

Önce mercimekleri biraz suda kaynatın (5 dakika boyunca, diriliği gidene kadar), bulgurları ise suda bekletin.
Diğer bir tarafta ise bir adet orta boy soğanı kare kare doğrayın, biraz tereyağı ile pembeleşene kadar tavada kavurun. Daha sonra bulgurları süzüp ilave edin, birkaç dakika kavurduktan sonra mercimekleri ekleyin. Sonrasında salçayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. 3 çay bardağı su ilave edin ve bir adet bulyon atın. (bulyon yerine gerçek tavuk veya tavuk suyu kullanabilirsiniz.) Son bir kez karıştırıp kapağını kapatarak pilavın pişmesini bekledim.
Yaklaşık 10-15 dakika içerisinde kontrol ederek pişirin. Biraz dinlendirip servis edebilirsiniz.