Türkçe   |   English
product59271greçka karabugday.jpg
product59271greçka karabugday.jpg

Diresa Greçka Karabuğday

Referans Kodu: 001-98063

Menşei: Ukrayna
Ambalaj şekli: Kapaklı pet kavanoz
Gramaj: 500 gr.
Koli içi adedi: 12

  • Detay

Kuzukulağıgiller familyasından olan karabuğday, greçka adı ile de bilinir.

- Ancak ne yazık ki Türkiye'de öyle pek yetiştirilemiyor çünkü daha çok, kurak ve serin iklimlerde yetişebiliyor
- Kahverengi, üçgen şeklindeki karabuğday özellikle Rusya, Ukrayna, Polonyo, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretilir ve bu ülkelerde oldukça fazla tüketilmektedir.

 
Kulanılan yemekler: 

- Karabuğday aslında birçok yemekte kullanılabiliyor:

  • Pilav
  • Çorba
  • Dolma
  • Salata





- Karabuğday unu da aynı şekilde birçok hamur işinde yer buluyor.
- Özellikle glutensiz beslenmesi gerekenlerin ya da glutensiz beslenmeyi tercih edenlerin mutfağında buluyor.
 
 
Karabuğdayın Faydaları Nelerdir:

- Karabuğdayın yapısında %13-15 oranında protein bulunur. Diğer bitkisel protein kaynaklarına oranla içerdiği protein miktarı çok daha yüksektir.
- Aynı zamanda süt, yoğurt ve et gibi hayvansal gıdalarda bulunan, vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan alması gereken temel 8 amino asidin hepsini içerir. Bu sebeple vegan, vejetaryen veya glütensiz beslenen kişiler için çok önemli bir besin kaynağıdır.
- Protein açısından zengindir.
- Karabuğday %75 oranında kompleks karbonhidrat içerir.
- Kan şekeri dalgalanmalarını engellemek için diyabet hastalarına ve insülin direnci olan kişilere özellikle önerilen kompleks karbonhidratlar egzersiz
öncesi ve sonrası için de çok sağlıklı bir enerji kaynağıdır.
- Karabuğday bakır, magnezyum, fosfor, B1,B2, P ve E vitaminleri bakımından zengindir.
- İçerisindeki magnezyum sayesinde kan basıncı düşürür, kan dolaşımını düzenler.
- Önemli miktarda Rutin (P1 Vitamini) bulunur. Rutin diğer birçok tahıl ve baklagilde bulunmaz. Rutin, kötü kolesterolü düşürmeye, damarlara güç ve esneklik kazandırmaya yardımcıdır. Bu yüzden karabuğday, sağlıklı bir kan dolaşım sistemi için her yaştan insanın alması gereken bir besindir.
- Karabuğday, buğday ve pirincin 2 katı miktarda lizin içerir.
- Lifli yapısından dolayı bağırsak fonksiyonlarını düzenlemeye katkı sağlar.


Pişirme süresi ve şekli:

- Karabuğday haşlarken buğday/su oranınız 1’e 2’dir. 1 su bardağı karabuğdayı yıkadıktan sonra tencerenize alın ve 2 su bardağı su ilave edin.
-Tencerenin kapağı hafif aralık kalacak şekilde suyunu çekene kadar haşlayın.
- Pişmemiş 100 gr karabuğday 340 kaloridir.

 
 

Karabuğday (Greçka) Pilavı


Malzemeler:
  • 1 su bardağı karabuğday
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağ
  • 1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
  • 1 adet kırmızı kapya biberi (küp şeklinde doğranmış)
  • 1 adet yeşil biber (ince doğranmış)
  • 1 adet orta boy domates (ufak küp doğranmış)
  •  Tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı kaynar su
 

Yapılışı:
 
  • Karabuğday ılık su ile iyice yıkanır,
  • Yıkama suyu artık duru akmaya başlayınca süzülmesi için tel süzgece alınır,
  • Yayvan bir tencereye yağ konur,
  • Yağ ısınınca doğranmış soğanlar eklenir ve rengi değişene kadar kavrulur,
  • Kırmızı biber eklenir ve yumuşayana kadar kavrulur, Yeşil biberler ilave edilir kavrulur,
  • Doğranmış domatesler de eklenip biraz kavrulur, Süzülmüş karabuğday tencereye alınır,
  • Üzerine tuz, karabiber ve nane eklenip karıştırılır,
  • bardak kaynar su konur, şöyle bir karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılır,
  • Su fokurdadıktan sonra altı kısılır,
  • Yaklaşık 15 dakika suyunu çekene kadar pişirilir, Ocağın altı kapatılır ve 10 dakika demlendikten sonra servis yapılır.
 


Karabuğday Salatası



Malzemeler:
 
  • 1 su bardağı karabuğday
  • 1,5 su bardağı su (haşlamak için)
  • 1 adet portakal
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy kırmızı soğan
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 3-4 yaprak marul
  • Maydanoz, dereotu
 
 
Sosu için:
 
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Tuz
 

Yapılışı:
 
  • Karabuğdayı yıkayıp süzün.
  • 1,5 sy bardağı su ile birlikte küçük ir tencereye alın ve kapağı aralık olarak suyunu çekinceye kadar 12-13 dakika kadar pişirin.
  • Suyu çeken hafifçe patlayıp yumuşayan buğdayları ocaktan alın.
  • Kapağı kapalı olarak denlenmeye bırakın.
  • Buğdaylar soğurken havuçları ince bir rende ile rendeleyin.
  • Kırmızı soğanı ve marulu ince ince kıyın.
  • Kırmızı dolmalık biberin çekirdeklerini çıkarın ve minik küpler halinde doğrayın.
  • Portakalı soyun ve zarlarını ayıklayarak dilimleyin.
  • Dereotu ve maydanozu steğe göre kıyın ya da elinizle koparın.
  • Soğuyan buğdayları orta boy bir kaseye alın. İçine doğradığınız malzemeleri ileve edin.
  • Sos için istediğiniz miktarda zeytinyağı ve nar ekşisini bir miktar tuz ekleyerek çırpın.
  • Sosu salataya ilave edin.
  • Karıştırarak servis yapın.
 


Sebze ve Karabuğday ile Crumble



Malzemeler:

4 de kesilmiş 6 domates
200g doğranmış soğan
1 ezilmiş sarımsak
250 gr karabuğday bir küp buyon
4 tane fırınlanmış patlıcan veya hazır konserve
2 avuç çam fıstığı
Rendelenmiş parmesan peyniri
Diresa zeytinyağı
Tuz, karabiber 
 


Yapılışı:

Fırınlanabilen bir tepsiye, domatesleri koyup bir çorba kaşığı zeytinyağı serpin. Tuz ve karabiberi ekleyip 160ºC'de fırında 30 dakika pişirin ve sonra bir kenara bırakın.
Bir tavada, soğanları, yüksek ısıda bir çorba kaşığı zeytinyağ ile kavurun, ardından 20 dakika kısık ateşte. Greçkayı kendisinin iki katı su ve bulyonu içine ilave ederek 10 dakika haşlayın. Patlıcan ve sarımsağı zeytinyağında 5 dakika kavurun. Fırın tepsisinde soğan, patlıcan ve domates kat kat ilave edin. Çam fıstığı serpip karabuğday ile pişirin. Parmesan serpip 10 ila 15 dakika fırında pişirin.