Türkçe   |   English
product58907siyah nohut1.png
product58907siyah nohut1.png

Diresa Siyah Nohut

Referans Kodu: 001-98067 

Menşei: Türkiye
Ambalaj şekli: Kapaklı pet kavanoz
Gramaj: 500 gr.
Koli içi adedi: 12

  • Detay


Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir.
 

  • Lifli yapısı ile sağlıklı, zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir.
  • Bol miktarda antioksidan, magnezyum folik asit bulunmaktadır
  • Zengin demir ve vitamine sahip olduğundan Anemi rahatsızlıklarına önerilmektedir.
  •  İyi bir bitkisel enerji kaynağı olduğu gibi, diyabet ve kolestrol hastaları için mükemmel bir baklagildir.

 
Kulanılan yemekler:
 
  • Pilav
  • Çorba
  • Humus
  • Salata

Pişirme süresi ve şekli:
 
  • Bir gün önceden ıslatılmalıdır.
  • Pişme süresi 30-40 dakikadır.


Siyah Nohutun Faydaları Nelerdir:
 
  • Lif açısından son derece zengin ve bitkisel protein yüklü olan bu ürünler asimilasyonu artırır
  • Vücudumuza demir sağlamak için iyi bir kaynaktır, anemi ile savaşmamıza yardımcı olurlar.
  • Düşük glisemik indeksi nedeniyle diyabetik hastalar için iyi bir seçimdir.
  • Nohut, kötü kolestrol seviyeleri ile mücadeleye yardımcı olan çözünebilir lif içerir. Benzer şekilde, trigliseritlerle mücadeleye de yardımcı olurlar.
  • Manganez, tiamin, fosfor ve magnezyum için iyi bir kaynaktır. Harika bir bağışıklık oluşturur ve enerjiyi artırır
  • Nohutlarda, kandaki östrojen düzeylerini koruyarak osteoporoz ve göğüs kanseri riskini azaltacak fitoantrojenler ve saponinler gibi çok sayıda phytonutrientler bulunur. Ayrıca menopozdan sonraki dönemlerde, semptomlarla savaşmamıza yardımcı oluyorlar
  • Nohut, vücudumuzun elektrolit dengesini, içinde bulunan magnezyum ve potasyum ile korumaya yardımcı olur. Ayrıca kan basıncını düşürdüğü ve hipertansiyonu önlediği bilinmektedir.
  • Siyah nohuttaki magnezyum ve fosfat, kan damarlarını güçlendirerek kalbi korumamıza yardımcı olur. Ayrıca düşük yoğunluklu kolesterolü (kötü kolestrol) düşürmeye yardımcı olur. B6 vitamini ve C de iyi kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Siyah nohutta bulunan folat da hamile kadınlarda çocuğun konjenital malformasyonlarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Düşük sodyuma sahip olduğundan, yüksek tansiyon hastaları için iyi bir besindir.
  • Kalsiyum, demir, fosfat, magnezyum, manganez, çinko ve K vitamini içerir; bu da kemiklerin sağlamlığını, yapısını ve sağlığını geliştirmeye ve sürdürmeye yardımcı olur. Ayrıca eksikliği bizi daha fazla fraksiyona maruz bırakma eğilimi gösterebilen K vitamini içerir.
  • Selenyum adı verilen, çoğu gıdada nadiren bulunan bir mineral içerirler. Bu, karaciğerin sağlıklı enzimatik işlevini sağlamaya, vücudun detoksifikasyonuna, iltihaplanmayı önlemeye ve tümörlerin büyüme hızını azaltmaya yardımcı olur. Folate aynı zamanda DNA sentezinde ve onarımında yardımcı olur ve kanserin başlamasını önler. Saponinler kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Yüksek lif içeriği, kolorektal kanser riskini azaltır.
  • Bize enerji, kas rejenerasyonu ve büyümeyi sağlamaya yardımcı olurlar.
  • Mükemmel görmeyi sürdürmek için gerekli olan mükemmel bir A vitamini kaynağıdır. Bu yüzden, siyah nohut yemenin de gözlüklerin yerini tutacağını biliyoruz.
 
 

Kara Nohut Çorbası


Malzemeler:

- 1 kase kara nohut
- 1 kase kuru fasulye
- 1 kase gendime (Aşurelik buğday)
- 1 çorba kaşığı domates salçası, onun yarısı kadar biber salçası (Salçalar ev yapımı olursa daha iyi olur)
- Tereyağı,
- Tuz
- 2 orta boy kuru soğan.
 

Yapılışı:

En başta çorbanın çabuk pişmesi için gendimeyi, kara nohutu ve fasulyeyi akşamdan ayrı kaplarda ıslatacaksınız. Bu karışım sabaha kadar suyun içerisinde kalacak. Kara nohut çöpünden taşından iyice ayıklanmalıdır. Çünkü; bu nohudumuz renginden ötürü taşları saklar. Bazı  tariflerde mercimek, patates gibi malzemeler de eklenebilir. Bunlar çorba kıvamına göre su ile kaynatılır.
Ayrı bir yerde küp şeklinde doğradığınız soğanları çorbayı yapacağınız tencerede kavurun ve salça ekleyerek pişirin.
Akşamdan yumuşatılan malzemeleri soğanla birlikte hafif karıştırılarak azar azar su ilave edin. Tuz ve baharatlar ile tatlandırarak kapağını kapatın ve kaynadıktan sonra altını kısarak pişirin.
Birkaç damla sızma zeytinyağı üzerine yaparak servis edebilirsiniz.

 
 

İran Usulü Tavuklu Kara Nohut Pilavı



Malzemeler: 

-1 kase siyah nohut
-200 gram tavuk göğsü
-1 büyük su bardağı baldo pirinç
-Tuz
-Diresa zeytinyağı
-karabiber

 

Yapılışı: 

Bir gece önceden ıslattığınız siyah nohutları tavuk göğsü ile haşlayın ve piştiğinde süzdüğünüz bulyonu atmayın. Pişmiş tavuk göğsünü tel tel ayırın.
Tencerenize zeytinyağını koyup pirinçleri ilave edip biraz kavurun, yavaş yavaş bulyonu ilave ederek karıştırın.
Tavuk ve nohutu kaynamaya yakın olan pilava ekleyip, biraz karıştırıp kapağını kapatın, kısık ateşte demlensin. Servis yapmadan önce karıştırın. Afiyet olsun.

 
 

Siyah Humus


Malzemeler:
 
  • 3 çorba kaşığı siyah susam tahini
  • 2 bardak nohut
  • 1 diş kıyılmış sarımsak
  • 3 çorba kaşığı Diresa sızma zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
 
 

 
Yapılışı:


Mutfak robotundan nohut hariç tüm malzemeleri kıvamlı bir hal alana kadar geçirin. Siyah Nohutu ilave edip işleme devam edin, Diresa organik sızma zeytinyağını kıvamı oluşana kadar ilave edin.
Bir kapta servis yapın, birkaç ilave nohut ve birkaç damla sızma zeytinyağı üzerine serpin.